keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Miksaaja, äänenkääntäjä


Hyvien muusikoiden suusta kuulee usein lauseen: "soundin pitää tulla bändistä" Sillä tarkoitetaan sitä, että bändin pitää kuulostaa hyvältä ja olla hyvässä balanssissa akustisesti ilman äänentoistoa. Ei pitäisi tarvita miksaajaa laittamaan bändiä balanssiin. Totta kyllä, siitä erottaa taitavan ja yhtenäisen bändin. Mutta se bändi, jos mikä tarvitsee arvoisensa miksaajan!

Jos vaikka bändi onkin hirveän hyvin balanssissa, niin huonolla miksauksella sen saa kyllä pilattua. Huono miksaaja korostaa vääriä taajuuksia, ei ota huomioon instrumenttien ominaissoundeja tai tilaa jossa soitetaan, ei oikein tiedä mitä tekee, tai esimerkiksi on liian varovainen äänenpaineen suhteen tai vielä useammin luukuttaa liian lujaa. Hyvä miksaaja toistaa hyvän kuuloisen bändin kaiuttimille tai levylle sellaisenaan, ja se ei todellakaan ole itsestäänselvyys tai niin sanoakseni pala kakkua. Miksaajalla on monta muuttujaa omien taitojen ja korvien lisäksi. On mikkien kunto ja soundi, mikserin ja efektien laatu, tilan seisovat aallot ja riehuvat kaiut yms. Jos kamat ja miksaaja ovat kunnolliset, ne voivat tuoda paljon lisää hyvää bändin soundiin!

Miksaajaa voisi verrata kirjan kääntäjään. Kukaan ei jaksa lukea kirjaa, jolla on huono suomennos, sen sijaan hyvä suomennos vangitsee kirjan tunnelman ja parhaimmillaan jopa parantaa kirjan laatua. Minun pitäisi se suomentajan tyttärenä tietää. Olen ikään kuin musiikin kääntäjä ja siinä mielessä samalla polulla.


2 kommenttia:

  1. Mummi luki ja mietti juttua, vaikeeta on tuo musiikin tie! Ei auta edes äiti. Mutta Einoko se siinä räplää itseään pinnalle!

    VastaaPoista
  2. Moi, mummi! Onni se siinä räveltää. :)

    VastaaPoista