tiistai 15. toukokuuta 2012

Onko tämä nyt hyvää?

Hyvät ihmiset, päättäkää itse mistä pidätte.

Aivan liian usein saan lukea lehdistä, kuinka joku levy on kyllä hyvä, muttei oikein sovi mihinkään genreen. Viimeisimmässä Nyt-liitteessä oli Lapkon haastattelu oikein otsikoitu, että: "Liian vaikeaa radioon" (HS Nyt 19/2012). Edellisen Nyt-liitteen pop-esseen aihe oli se, että saako Coldplaystä nykyään tykätä, vai ei? Rakkaat. Te saatte ihan itse päättää mistä tykkätte ja mistä ette. Älkää antako radiokanaville valtaa päättää musiikin "vaikeusasteita" puolestanne. Ottakaa musiikki itseenne rehellisinä ja avoimina. Musiikin ymmärtäminen ei ole musikaalisille tai himoharrastajille varattu taito. Älkää aliarvioiko omien tunteittenne merkitystä. Lopulta ei ole väliä sillä onko levyn tuottanut Brian Eno, tai onko musiikki kolmimuunteista tai modaalista. Musiikin ydin ei ole sen rakenteissa, tai teoriassa. Sillä on väliä mikä koskettaa. En osaisi kasvattaa orkideoita, mutta osaan silti nauttia niiden kauneudesta.

Jos ei olisi tällaisia Lapkon kaltaisia genrerajojen rikkojia, musiikki ei koskaan kehittyisi yhtään mihinkään. Minä pidän musiikista joka soundaa hyvälle, tai jossa on hyvät lyriikat, joku toinen pitää musiikista, jonka basso tuntuu ytimissä, kolmannen mielestä musa on parhaimmillaan, kun korvista vuotaa vähän verta. Se on hyvä ja oikein ja sitä meidän kulttuuri-ihmisten pitäisi tukea ja ruokkia.

Niin sanoakseni "tavalliselle" popmusalle on myös oma paikkansa, mutta se ei saisi yksinvaltiaana hallita markkinoita. En jaksaisi päivästä toiseen syödä hernekeittoa. Välillä on saatava jotain kunnon pureskeltavaa, kuten jälkiuunileipää tai porkkanaa. Kyllä se soppakin sitten taas maistuu. Joskus yllättävänkin hyvälle!

Kun nouseva tähti Julia Marcell tuli keikalle Helsinkiin, suomalaiset radiokanavat eivät suostuneet soittamaan hänen musiikkiansa, koska hän ei ollut täällä entuudestaan tuttu. Missä niihin uusiin artisteihin sitten pitäisi tutustua jos ei radiossa? Radiokanavien tekijät ovat niin jumissa soittolistoissaan, että ovat unohtaneet merkityksensä musiikkivaikuttajina. Kyse on kuitenkin sitten taas rahasta tai sen puutteesta.

Kuluttajat, kuluttakaa omien mieltymystenne mukaan. Vaatikaa monipuolisuutta. Meitä on niin moneen lähtöön, etten suostu uskomaan, että kaikki halutaan muka kuunnella samoja biisejä.

Suosittelen Julia Marcellia! Ehkä tykkäät, ehkä et, mutta päätä itse!
4 kommenttia:

 1. Lapko Rumban listaykkösenä!

  www.rumba.fi/lapkon-vaarinpain-lentava-rakkaus-rumban-listaykkoseksi-30774/

  VastaaPoista
 2. You are working on now with him in Finnvox?

  VastaaPoista
 3. I'm not working with Lapko or Julia at Finnvox if that's what you mean. Although I would love to. :) I'm writing here about the fact that people should decide for themselves what they like and what not. Many people seem to think that there are experts that know better than they do. I think that's absurd.

  VastaaPoista